Skip to main content

Featured

5 Lokasi Nasi Ayam Hainan Murah Anda Perlu Cuba

Kredit: culinaryfrank.com Dalam senarai makanan Malaysia yang popular, nasi ayam, khususnya, nasi ayam hainan berada di kedudukan yang setaraf dengan sajian-sajian tempatan lain seperti roti canai, nasi lemak, laksa dan mee kari. Meskipun begitu, hidangan klasik ini jarang sekali dikaitkan dengan Malaysia kerana dua faktor. Faktor yang pertama  ialah kita mempunyai terlalu banyak sajian yang sedap sehinggakan susah untuk nama-nama besar dalam industri makanan global memilih hanya satu makanan terbaik dalam senarai mereka. Faktor yang kedua  pula ialah Singapura. Oh tidak, saya bukan nak timbulkan perbalahan antara Singapura dan Malaysia tentang asal-usul nasi ayam kerana memang jelas nasi ayam berasal dari negara China. Sebaliknya, saya nak tekankan tentang dua restoran nasi ayam Hainan di sana yang telah dianugerahkan bintang Michelin iaitu Tian Tian Hainanese Chicken Rice dan Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle. Jadi, memang tidak menghairankanlah kalau n

Tasty : Easy Chickpeas Curry

If you are looking for a delicious vegan meal, this recipe will blown you away.


Ingredients

for 1 serving
  • 1 onion, diced
  • 2 cloves garlic, crushed
  • 2 teaspoons
     coriander powder
  • 1 teaspoon
     cumin
  • 1 teaspoon
     turmeric
  • 1 pinch chili flakes
  • 1 pinch salt
  • ginger, 1 1/2 inch (3 cm) piece, chopped
  • 4 tomatoes, chopped
  • 4 tablespoons
     lentils
  • 4 tablespoons
     coconut cream
  • 1 ⅓ cups
     broccoli, florets(200 g)
  • 1 can chickpeas, drained and rinsed
  • ½ cup
     spinach (100 g)
  • ½ lemon, juiced
TO SERVE
  • low-fat natural yogurt, optional
  • 1 handful fresh coriander, chopped, optional

Preparation

  1. Fry the onion and garlic in a little oil for 3 minutes.
  2. Add all of the spices, the salt, the ginger and cook for a further 2 minutes.
  3. Add the tomatoes, the lentils and coconut cream, cover and simmer on a low heat for 15 minutes until the lentils are tender.
  4. Stir in the broccoli and cook for a further 4 minutes.
  5. Stir in the chickpeas, spinach, and lemon juice and cook a further 3 minutes until the spinach is slightly wilted.
  6. Serve with natural yogurt and some chopped coriander.
  7. Enjoy!
Source : www.tasty.co

Comments

Popular Posts