1. Daun Pegaga
Nama saintifik bagi daun pegaga ini ialah Centella asiatica.
Ulam ini mudah ditanam kerana sifatnya yang menyerap air, terutamanya di
kawasan tropika yang terbuka di padang rumput, kebun, ladang, tepi jalan dan
sebagainya.
Daun pegaga kaya dengan pelbagai zat makanan seperti
protein, gentian, zat besi, vitamin A dan C. Kerana khasiat yang banyak ini,
pegaga dikatakan boleh merawat parut, masalah selulit wanita, merangsang
peredaran darah dan menjadi agen antipenuaan.
Daun pegaga boleh dimakan begitu saja, direbus, dikisar
menjadi air minuman dan disapu pada kulit. Apabila disapukan pada kulit, sifat
antibakteria, antikuman dan antiradang yang ada pada pegaga dapat
mempercepatkan pemulihan luka dengan merawat tisu yang rosak dan mengurangkan
parut.
Amalan meminumnya dikatakan mampu menjadikan wajah kelihatan
awet muda kerana ia membantu menyuburkan kulit, rambut dan kuku. Ini kerana ia
menyokong pembentukan kolagen sekaligus mengurangkan masalah parut atau
regangan kulit.
Daun pegaga juga boleh meningkatkan daya ingatan dan
mengurangkan paras glukos dan kolesterol. Ini terbukti melalui hasil kajian
dari Prof Dr Suhaila Mohamed, profesor di Universiti Putra Malaysia (UPM).
Kajian ini telah dilakukan di kalangan lelaki dan wanita dalam lingkungan usia
35 hingga 55 tahun.
2. Ulam raja
Ulam raja atau nama saintifiknya cosmos caudatus tumbuh
meliar dan dijadikan sebagai tanaman hiasan kerana bunganya yang cantik.
Rata-rata menjadikan ulam raja sebagai makanan sampingan, sama ada dimakan
begitu sahaja atau dicicah bersama sambal belacan.
Ulam raja ni ada dua jenis, ada yang boleh dimakan dan ada
juga yang hanya dijadikan hiasan. Dua-dua tu memang sama je rupa dia, tapi
berlainan rasa dan bau. Dan korang jangan pulak confuse antara ulam raja dengan
pokok ‘Rumpai Miang Mexico’. Bentuk daunnya hampir serupa dengan ulam raja tapi
korang boleh bezakan dengan melihat bunga pada masing-masing. Kesan kalau
korang tersentuh pokok ni boleh menyebabkan alahan teruk kepada kulit terutamanya
bagi kanak-kanak sebab pokok ni mempunyai miang iaitu bahan kimia parthenin,
hymenin dan ambrosin. Nama pun dah miang, so hati-hati lah ya!
Antara khasiat ulam raja adalah mampu merawat diabetes mellitus
type 2 berdasarkan kajian yang dibuat oleh penyelidik dari UPM. Selain itu,
ulam raja juga mampu menambahkan kandungan oksigen dalam darah, sekaligus
melancarkan peredaran darah dan memberi keanjalan kepada kulit.
Malah klorofil yang diekstrak daripada daun ulam raja
mengandungi pelbagai jenis bahan kimia semulajadi, dan dapat membantutkan
aktiviti bakteria pembawa penyakit seperti E.coli.
3. Daun ceylon/selom
Nama saintifik bagi daun selom ialah oenanthe javanica. Kat
Malaysia, daun selom digunakan dalam masakan seperti laksa atau ada juga yang
menggunakannya dalam Nasi Kerabu.
Daun selom juga dikenali sebagai Chinese celery di negara
Barat kerana penggunaannya yang terkenal di kalangan orang Cina untuk tujuan
perubatan. Berbeza dengan Western celery yang biasa kita tengok, daun selom
mempunyai batang yang kecil dan rasa daun yang kuat berbanding Western celery
yang mempunyai batang yang rangup dan rasa manis. Kedua-duanya kaya dengan
vitamin A, B, C, D, zat besi dan potasium.
Dalam perubatan Cina, daun selom boleh mengubati demam
kuning (jaundice), demam panas, melawas kencing, merawat sembelit dan membantu
dalam meningkatkan selera makan. Kebiasaannya, daun selom dihidangkan dalam jus
atau direndam dalam air panas dan diperah untuk mendapatkan jusnya. Ia kemudian
dihidang panas-panas untuk diminum.
Daun selom atau Western celery juga sesuai untuk orang yang
selalu stress. Orang stress ni biasanya sukar tidur (insomnia) dan selalu
sakit-sakit kepala, berpunca daripada masalah organ dalaman iaitu hati. Mereka
yang ada simptom ini digalakkan untuk amalkan makan celery dengan kerap ataupun
amalkan minum secawan jus celery yang dicampur dengan susu. Ia dapat membantu
menenangkan sistem saraf sekaligus memudahkan proses untuk korang tidur.
4. Kacang botol
Nama saintifik bagi kacang botol ialah Psophocarpus
tetragonolobus. Khasiatnya termasuklah melambatkan penuaan, memastikan
kandungan dalam keadaan sihat, membantu masalah penglihatan dan membantu dalam
mengurangkan berat badan. So kacang botol ni sangatlah sesuai kepada
korang-korang yang tengah diet tu sebab kandungan kalorinya yang rendah.
Vitamin C dalam kacang botol membantu mengelakkan penyakit
jantung, strok dan kanser kerana kandungan antioksida yang sangat kuat. Vitamin
A dia pulak membantu mengelakkan kerosakan DNA. Last sekali, vitamin B dia
membantu meningkatkan tenaga sekaligus memberi mood yang baik.
Fiber sangat penting dalam imun sistem badan kita jadi
dengan memakan kacang botol ia membolehkan pertumbuhan bakteria probiotik
(bakteria baik) dalam kolon badan kita dan enzim hidup untuk meningkatkan
kesihatan badan. Kacang botol juga mengandungi kalsium dan fosforus untuk
membantu pembentukan tulang yang kuat.
Kacang botol boleh dimakan mentah, direbus, ataupun dicelur.
Kebiasaan di Malaysia, kacang botol dimakan bersama sambal belacan dan nasi.
Comments
Post a Comment